Even voorstellen

Mijn naam is Marcel Gerritse en ik heb na 35 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, waarvan 26 jaar als directeur van diverse (grote) basisscholen, ontslag genomen om op 56-jarige leeftijd als Education Management Adviser voor VSO (Volunteer Service Overseas) te gaan werken ten behoeve van een onderwijsproject voor UNICEF in Cambodja.

Het placement dat ik aanging, startte in juni 2013 en werd beëindigd op 1 januari 2015. Het werd een indrukwekkende ervaring, in een getraumatiseerd land, dat vanaf 1993 vanaf nul opgebouwd moest worden, omdat vrijwel al het intellect omgebracht was gedurende de genocide van Pol Pot. Meer dan twee miljoen mensen, van de toenmalige 9 miljoen, zijn op een afschuwelijke manier aan hun eind gekomen. Uiteindelijk heeft ruim 80% van de onderwijsgevenden deze wrede moordpartij niet overleefd. De demografische opbouw van de bevolking laat zien dat meer dan 50% van de bevolking jonger dan 22 jaar is. Daarin zit een enorme potentie en stelt hoge eisen aan gekwalificeerd onderwijs, zodat dit land uit het diepe dal kan geraken.

Na anderhalf jaar in het onderwijs in Nederland gewerkt te hebben, kreeg ik de kans om opnieuw als Education Management Adviser geplaatst te worden in Cambodja. Ditmaal in de nieuw opgerichte provincie Tboung Khmum, gelegen aan de Vietnamese grens. Hier heb ik, vanaf mei 2016, 20 maanden gewerkt op het Provinciale hoofdkantoor, waarbij ik vele trainingen heb kunnen geven op provinciaal- en districtsniveau. Hierbij schoven de directeuren van vooral de "Primary Schools" aan.
Op 22 december 2017 keerde ik wederom "rijker" terug.
voorstellen

Officiële overdracht aan directeur

voorstellen

De lokale NGO Room to Read koopt de boeken in en ondersteunt de leerkrachten in de opzet van de bibliotheek